ابزارهای مالی چیست؟ و انواع آن کدامند؟
ابزارهای مالی چیست؟ این نوع داراییهای مالی چه مدلهایی دارند؟ نقش هرکدام از این داراییها کدام است؟ در این مقاله میخواهیم به یکی از مباحث مهم مالی و اقتصادی بپردازیم که میتواند در افزایش دانش عمومی – اقتصادی شما مفید باشد.
ابزارهای مالی چیست؟
ابزارهای مالی چیست؟ یکی از سوالاتی که ممکن است مودیان و افراد حسابدار تازه کار بپرسند، این موضوع است. در کل ابزارهای مالی یا financial instrument به انواعی از داراییهایی گفته میشود که میتوان برای مبادله آنها اقدام کرد. از جمله این داراییها باید به ملک، پول نقد، اوراق بهادار یا برگههای سهام اشاره نمود. همچنین مدارک دیگری که بتوانند نشان دهند فرد در سود یک نهاد یا یک مجموعه شریک است نیز در این تعریف قرار میگیرد.
اگر بخواهیم در این بخش مثالی را بیان کنیم باید گفت:
- مثال اول: سپردههای پولی در بانکها را میتوان یک نوع ابزار مالی در نظر گرفت که بانکها نسبت به امن نگهداشتن و بازگرداندن آنها متعهد هستند.
- مثال دوم: شرکتی را در نظر بگیرید که اوراق قرضه را منتشر کرده است. در این حالت سرمایه گذاری این اوراق را از او خریداری میکند. در این حالت سرمایه گذار باید در یک بازه زمانی، دریافتی اوراق پرداختی را در سر رسیدهای آن دریافت نماید.
برای آشنایی بیشتر با این مباحث حسابرسی و حسابداری، با ما همراه باشید تا به بررسی انواع مختلف این موضوع بپردازیم.
آشنایی با انواع ابزارها
انواع ابزارهای مالی چیست؟ در پاسخ میتوان براساس استانداردهای حسابداری بین المللی، ۲ دسته بندی کلی زیر را معرفی کرد که به شرح زیر هستند:
- ابزار مالی پایه: این نوع ابزارها معمولا قیمت و ارزش مشخصی دارند. در پاسخ به اینکه زیر مجموعههای این مساله باید گفت: اوراق بهادار که شامل سهام عادی یا خزانه دولت و غیره میشود. کالا که میتواند شامل نفت، ذرت، سویا، طلا، تیتانیوم باشد. همچنین مورد دیگر، انواع ارز است که میتوان به دلار یا یورو و غیره اشاره کرد.
- ابزار مالی مشتقه: در این مدل شاهد انواع ابزارهای مالی هستیم که براساس ارزش یک دارایی پایه تعیین میشوند. مثلا میتوان به پیمانهای آتی اشاره کرد که در یک تاریخ مشخص، مقدار معینی را در قرارداد ذکر کرده و معامله مینمایند. مدل دوم، قراردادهای آتی هستند که برخلاف مورد قبلی، کمیت و کیفیت دقیق ابزار پایه را مشخص مینمایند. اختیار معامله (به صورت خرید و فروش) و نیز قرارداد معاوضه نیز از جمله انواع ابزارهای مالی مشتقه به شمار میآیند.
نقشی که این ابزارها دارند در ۳ قسمت خلاصه میشود که عبارتند از:
- نقل و انتقال وجوه که میتواند از سهامدارانی که مازاد سرمایه دارند انجام گردد.
- همچنین این ابزارها میتوانند انتقال وجوه را بر مبنای ریسک سیستماتیک میان متقاضیان و عرضه کنندگان وجوه توزیع کنند.
- نقش سوم ابزارهای مالی در تجمیع است. مثلا سرمایههای خانوار میتوانند در طرحهای بزرگ با کمک ابزارهای مالی تجمیع شده و به کار گرفته شوند.
به این نکته توجه نمایید که همواره برمبنای نیاز یا پیچیدگیها و پیشرفت اقتصاد، ابزارهای مالی جدیدی به صورت ابزارهای مشتقه یا ترکیبی ایجاد میگردند.
شما کاربران میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون مسائل مالیات، تامین اجتماعی و نیز امور حسابداری، مقالات سایت من، علی ط ساکی را دنبال کنید.