آشنایی با استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶
استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ یکی از استانداردهای مهم برای شرکت هایی است که با واحدهای پولی خارجی سروکار دارند. در ادامه این مطلب تلاش می کنیم برخی از مهم ترین قوانین حسابداری در این بخش را بیان کنیم.
استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ چیست؟
یکی از استانداردهای حسابداری مهم در بخش ارز، استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ است. عنوان کامل آن آثار تغییر (تسعیر قدیم) در نرخ ارز می باشد. این استاندارد در سال ۱۳۹۱ (آذر ماه) و توسط مجمع عمومی سازمان حسابرسی به تصویب رسیده است. قابل ذکر است که استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ جایگزین مدل قبلی آن که عنوان “تسعیر ارز” داشت بوده و دلیل این تجدید نظر به خاطر هماهنگی بیشتر با استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی و بهبود استاندارد قبلی انجام شده است.
با توجه به اعمال تحریم ها و کاهش نرخ برابری ارز، کاهش ارز حاصل از صادرات و غیره، تنظیم بازار توسط دولت غیر ممکن شد. در نتیجه شاهد آن بودیم که به جای نرخ ارز مرجع، نرخ ارز مبادله ای جایگزین شد. در همین راستا سازمان حسابرسی در مردادماه سال ۱۳۹۲ اقدام به اصلاح استاندارد ۱۶ نمود و مجوز انتقال زیان تسعیر ارز تسهیلات را به بهای تمام شده ناشی از دارایی هایی که ایجاد شده اند، ارائه کرد.
از جمله سرفصل های استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- استاندارد حسابداری ۱۶: هدف، دامنه کاربرد و تعاریف.
- خلاصه رویکرد موردنظر استاندارد.
- گزارش معاملات ارزی که باید به واحد پول عملیاتی باشد.
- استفاده از واحد پول گزارشگری متفاوت با واحد پول عملیاتی.
- افشا.
- تاریخ اجرا و دوره گذار.
- مطابقت با استانداردهای بین المللی حسابداری.
- پیوست.
نکات مهم در مورد استاندارد تغییر در نرخ ارز ۱۶
برخی از نکات مهمی که می توان در مورد استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ بیان کرد عبارتند از:
- الزامات استاندارد پیش رو در موارد زیر به کار می رود که عبارتند از: حسابداری معاملات و مانده حساب های ارزی، تسعیر نتایج عملکرد و وضعیت مالی عملیات خارجی که می تواند به روش های تلفیق، روش ارزش ویژه در صورت های مالی واحد تجاری و ارزش ویژه ناخالص منظور گردد، تسعیر نتایج عملکرد و وضعیت مالی واحد تجاری به واحد پولی گزارشگری.
- منظور از واژه تسعیر در نرخ تسعیر ارز، قیمت گذاری است که در زمان نوسانات لحظه ای قیمت ارز نمی تواند عدد مشخصی برای آن معین کرد.
- تسعیر در این استاندارد فرآیندی تعریف شده است که اطلاعات مالی مبتنی بر ارز برحسب واحد پول گزارشگری بیان می گردد.
- واحد پولی که قیمت فروش خدمات و یا کالای شما با آن تعیین می گردد و نیز تسویه می شود، قیمت فروش کالا و خدمات تان را تعین می کند.
- در صورتی که تغییر واحد پول عملیاتی انجام شود، می بایست واحد تجاری ضوابط تسعیر به واحد پول عملیاتی جدید را از تاریخ تغییر استفاده نماید.
شما کاربران می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در موضوعات تجارتی، مالیات و نیز قوانین بیمه تامین اجتماعی، مقالات بلاگ من، علی ط ساکی را دنبال نمایید. در صورت تمایل، فایل این استاندارد از لینک استاندارد حسابداری تغییر در نرخ ارز ۱۶ قابل مشاهده است.