استاندارد مالیات ۳۵
استاندارد مالیات ۳۵ چیست؟ این استاندارد که با عنوان “مالیات بر درآمد” شناخته می شود، درباره تجویز نحوه حسابداری است که در بخش مالیات بر درآمد ارائه گردیده است. واحدهای تجاری باید برای به حساب گرفتن آثار مالیاتی آینده و جاری، معاملات و رویدادها مطابق با این استاندارد اقدام کنند. در ادامه برای توضیحات بیشتر با ما همراه باشید.
استاندارد مالیات ۳۵ چیست؟
استاندارد مالیات ۳۵ در ۱۱ سرفصل ارائه شده است که شامل موضوعاتی همچون هدف، دامنه کاربرد، تعاریف، شناخت بدهیهای مالیات جاری و نیز دارایی های جاری، شناخت بدهی های مالیات انتقالی و دارایی های انتقالی، اندازه گیری، شناخت مالیات جاری و مالیات انتقالی، ارائه (تهاتر و هزینه مالیات)، افشا، تاریخ اجرا و نیز مطابقت با استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی می باشد.
این استاندارد مالیاتی ۴۴ صفحه دارد که با هدف ارائه نحوه حسابداری مالیات بر درآمد تعریف شده است. در این نوع حسابداری مالیات بر درآمد، به محاسبه یا به حساب گرفتن آثار مالیاتی جاری و نیز آتی پرداخته شده که شامل موارد زیر می باشند:
- تسویه یا همان بازیافت آتی که برای مبالغ دفتری دارایی ها (بدهی ها) انجام می شود (مواردی که در صورت وضعیت مالی واحد تجاری شناسایی می گردند).
- معاملات و دیگر رویدادهای یک واحد تجاری که در صورتهای مالی آمده اند.
با توجه به این استاندارد، باید واحد تجاری با توجه به برخی استثناها برای شناسایی بدهی مالیات انتقالی (دارایی مالیات انتقالی) اقدام نماید. همچنین استاندارد مالیات ۳۵ واحد تجاری را ملزم می کند تا آثار مالیاتی معاملات و سایر رویدادها را به همان روشی منظور نماید که معاملات و رویدادها به حساب گرفته شده اند.
قابل ذکر است که استاندارد مالیات ۳۵ و الزاماتی که درون آن ذکر شده اند برای همه صورت های مالی که آغاز دوره مالی آنها ۱/۱/۱۳۹۹ یا من بعد است، اجباری می باشد. برای توضیحات و آشنایی بیشتر با استاندارد مالیات ۳۵ با ما همراه باشید تا راجع به نکات آن بیشتر صحبت کنیم.
تعاریف مهم در مورد استاندارد مالیات بر درآمد
- سود حسابداری: سود طبق صورتهای مالی
- سود مشمول مالیات: سود طبق قوانین مالیاتی
- مالیات جاری:مالیات پرداختی طبق قوانین
- مبنای مالیاتی:مبلغ قابل انتساب به دارایی یا بدهی برای مقاصد مالیاتی
- تفاوت موقتی: تفاوت بین مبلغ دفتری و مبنای مالیاتی (بعد از چند دوره صفر میشود)
- دارایی مالیات انتقالی:مالیات قابل بازیافت در دوره های اتی
- بدهی مالیات انتقالی: مبلغ مالیات قابل پرداخت در دوره های آتی
- هزینه مالیات:مالیات جاری+مالیات انتقالی
همیشه رسیدگی های مالیاتی با صورتهای مالی ارائه شده توسط شرکت ها دارای دو تفاوت مهم هستند. یکی تفاوت های دائمی مثل هزینه های غیر قابل قبول و دیگری تفاوت های موقتی. منظور از تفاوت های موقتی تفاوت هایی هستند که در طول دوره های آتی این تفاوت ها از بین می رود. مثلا تفاوت در نحوه استهلاک یک دارایی که بالاخره با هر روشی و با هر اندازه عمر مفید بالاخره یک روز این دارایی مستهلک می شود و جمع جبری هزینه های استهلاک در سالهای مختلف برابر خواهد بود. استاندارد ۳۵ میخواهد این تفاوت های موقتی را شناسایی و اندازه گیری و افشا کند.
نکات مهم در مورد استاندارد شماره ۳۵
از دیگر نکاتی که می توان راجع به استاندارد مالیات ۳۵ با توجه به محتویات این سند بیان کرد، عبارتند از:
- این استاندارد و اجرای آن می تواند مفاد استاندارد بین المللی حسابداری ۱۲ (مالیات بر درآمد – ویرایش ۲۰۱۷) را رعایت کند.
- در این استاندارد برخی موارد بیان شده اند که شامل: افشا نمودن داده هایی که در مورد مالیات بر درآمد می باشند. ارائه مالیاتی که ناشی از درآمد هستند و در صورتهای مالی درج شده اند. تشخیص و تعیین دارایی هایی که به عنوان مالیات انتقالی عنوان شده و می توانند در اثر ضررهای مالیاتی استفاده نشده باشند (یا اعتبار مالیاتی).
- همه مالیات های داخلی و خارجی که مبتنی بر سود مشمول مالیات هستند، با توجه به مقاصد این استاندارد شامل مالیات بردرآمد می شوند.
- در طول این سند، مثال هایی نیز بیان شده اند که برای فهم بندهای مختلف مفید هستند.
شما کاربران می توانید برای دسترسی به فایل اصلی استاندارد مالیات ۳۵، روی لینک مربوطه کلیک کنید. همچنین علاقمندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر در موضوعات تجارت، قوانین تامین اجتماعی و کار، مالیات و غیره از مقالات سایت شخصی من، علی ط ساکی استفاده کنند.