برنامه های توسعه چیست؟ + اهداف ۷ برنامه توسعه بعد از انقلاب

برنامه های توسعه چیست

برنامه های توسعه چیست؟ امروزه مدیریت کشور با توجه به پیشرفت فناوری، فراگیر شدن قدرت صنعتی در رفع نیازهای انسان ها، رشد جمعیت، بهره مندی صحیح از منابع محدود، گرم شدن زمین و مسائل کلان کشوری و جهانی، به یک موضوع بسیار مهم تبدیل شده است. در این راستا، کشور ما ایران نیز برنامه های توسعه زیرساخت های خود در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در سطح کلان کشوری و در دوره های ۵ ساله با نام برنامه توسعه و ۲۰ ساله با نام سند چشم انداز تعریف کرده است. تاکنون ۱۳ مورد برنامه توسعه ابلاغ شده اند. اگر شما هم به مباحث اقتصادی و حسابداری علاقمند هستید، بهتر است این مطلب را مطالعه کنید.

منظور از برنامه های توسعه چیست؟

برای آنکه بدانیم برنامه های توسعه چیست؟ لازم است یک مقدمه بیان شود. همه ما می دانیم هر کشوری با توجه به اینکه آن سرزمین چه فرصت ها، منابع، چالش ها و نیازهایی در زمان حال یا آینده دارد، برای پیشرفت و مدیریت خود نیاز به برنامه خواهد داشت. این برنامه ها می توانند به صورت کوتاه، میان و بلند مدت تعریف شوند. یک مدل از این برنامه ها که معمولا به عنوان پلن میان مدتی دسته بندی می شود، به نام برنامه های توسعه در ایران شناخته می شوند.

آشنایی با ساختار برنامه توسعه

همچنین در مورد اینکه ساختار برنامه های توسعه چیست؟ باید بدانید این برنامه ها دارای سه بخش کلی هستند که از آن جمله می توان به هدف ها، طرح ها و سیاست ها اشاره کرد. این پلن ها برنامه هایی را در بخش سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به صورت دقیق تعریف می کنند که باعث می شود تا اجرایی شدن آنها در دوره های زمانی، منجر به دستیابی به آن اهداف، پیشرفت و توسعه شود. این پلن ها توسط مجموعه ای از دستگاه ها با نظارت همه وزرا که در راس آنها سازمان برنامه و بودجه قرار دارد، طراحی می گردد. توجه کنید که معمولا برنامه های توسعه ذیل سیاست های ابلاغی رهبری توصیف و تعیین می شوند و در نهایت توسط ریاست جمهوری به مجلس شورای اسلامی تقدیم می گردد.

آشنایی با برنامه توسعه
آشنایی با برنامه توسعه

اهداف برنامه های توسعه در ایران چیست؟

همانطور که گفتیم، برنامه های توسعه با یک هدف برنامه ریزی می شوند. ممکن است شما هم بپرسید اهداف قبلی برنامه های توسعه چیست؟ برنامه های توسعه ۵ ساله در ایران بعد از انقلاب از پایان جنگ تحمیلی یعنی از سال های ۱۳۶۸ آغاز شده و هر دوره با هدفی، برنامه ریزی آن انجام شد. اهداف این برنامه ها در طول ۳ دهه اخیر عبارتند از:

  • هدف برنامه اول: بازسازی خرابی های جنگ تحمیلی.
  • هدف برنامه دوم: تمرکز بر آزادسازی اقتصادی.
  • هدف برنامه سوم: تمرکز بر اصلاح ساختاری.
  • هدف برنامه چهارم: سندی دراز مدت برای توسعه ایران.
  • هدف برنامه پنجم: پیشرفت دو شاخص پیشرفت و عدالت.
  • هدف برنامه ششم: بررسی موضوع خاص راهبردی آب و محیط زیست، بافت های ناکارآمد شهری، توسعه صنایع کشاورزی، گردشگری، توسعه و کاربست علم و فناوری و انرژی، بهبود فضای اشتغال، رفع تبعیض و توانمند سازی، بیمه های اجتماعی، کاهش آسیب های اجتماعی، توسعه آمادگی دفاعی و امنیتی
  • هدف برنامه هفتم: رشد ۸ درصدی اقتصادی، متوسط رشد صادرات نفتی به ۱۲.۴ درصد، متوسط رشد نقدینگی ۲۰.۴ درصد، متوسط رشد صادرات غیر نفتی به ۲۲.۶ درصد، افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، حفظ ظرفیت های فعلی، افزایش تولید محصولات پتروشیمی.

در زمان قبل از انقلاب نیز برنامه های توسعه به صورت ۴ تا ۷ ساله از سال ۱۳۲۷ تعریف شده اند که جمعا ۶ مورد هستند. شما کاربران می توانید برای مشاهده موضوعات بیشتر در زمینه حسابرسی، قوانین مالیاتی و مدیریت از مقالات سایت ما استفاده کنید.

آشنایی با اهداف برنامه های توسعه در ایران
آشنایی با اهداف برنامه های توسعه در ایران
لینک کوتاه مطلب : https://alitsaki.ir/?p=3610
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.