بیمه تامین اجتماعی چیست؟ + معرفی انواع مدل های بیمه در آن
بیمه تامین اجتماعی چیست؟ بیمه یکی از متداول ترین قراردادهایی است که هر شهروند برای کاهش هزینه های درمانی و برخورداری از پشتیبانی مالی از آن استفاده می کند. در این مقاله به یکی از مهم ترین مدل های بیمه در کشور ایران می پردازیم و شما را با انواع، تعهدات و مزیت های آن آشنا می کنیم.
بیمه تامین اجتماعی چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم در مورد اینکه بیمه تامین اجتماعی چیست؟ صحبت کنیم، لازم است با مفهوم بیمه آشنا شوید. بیمه یا Insurance، یکی از قراردادهایی است که ساکنین کشورهای مختلف با سازمانهای دولتی یا خصوصی انعقاد میکنند تا در هنگام بروز یک حادثه، خسارت وارده بر آنها به اندازه وجه معین پرداخت شود. این قرارداد در بسیاری از کشورها برای انجام فعالیتهای شغلی مختلف، استخدام در شرکت ها و سازمان ها اجباری بوده که در قانون کار جمهوری اسلامی ایران نیز مطابق با ماده ۱۴۸ ذکر شده است. به همین جهت بیمه در بسیاری از مسائل حسابداری و حسابرسی برای کارفرمایان و کارمندان اهمیت دارد.
بیمه تامین اجتماعی چیست؟ یکی از سازمانهای دولتی که وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می باشد، تامین اجتماعی نام دارد. این مجموعه در اولین ماده قانونی خود، وظیفه کلی این سازمان را اجرا و تعمیم انواع بیمههای اجتماعی در قالب برنامه های مختلف ذکر کرده است. بیمه تامین اجتماعی، مدلی از بیمه است که می بایست کارمندان دولت، کارگران و نیز شرکت های خصوصی از آن استفاده کنند. البته قابل ذکر است که افراد دیگر نیز می توانند به صورت اختیاری در این سازمان ثبت نام کرده و از مزیت های بیمه آن بهره مند شوند.
در خصوص اینکه مزیت و تعهدات بیمه تامین اجتماعی چیست؟ می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:
- حقوق بازنشستگی.
- غرامت دادن برای نقص عضو.
- جبران دستمزد و کمک مالی در دوران بارداری.
- برخورداری از پشتیبانی مالی برای هزینه ازدواج.
- برخورداری از پشتیبانی مالی برای ویزیت پزشکان و تهیه داروها.
- پرداخت حقوق در زمان بیکاری به شرط ثبت نام در بیمه بیکاری.
- برخورداری از پشتیبانی مالی در زمان از کار افتادگی جزئی یا کلی.
- برخورداری از پشتیبانی مالی برای هزینه های کفن و دفن و مراسم آن.
- پرداخت کمک هزینه برای بازماندگان فردی که فوت کرده و بیمه بوده است.
انواع مدل های آن کدامند؟
پس از آنکه فهمیدیم بیمه تامین اجتماعی چیست؟، حال می بایست با انواع آن آشنا شوید که عبارتند از:
- بیمه اجباری: این بیمه برای تمامی کارفرمایانی که اقدام به استخدام نیروی کار می کنند، اجباری می باشد. در صورت عدم انجام این کار، عواقب سنگینی برای کارفرما از سوی قانون درنظر گرفته شده است. کارفرما موظف است ۲۳ درصد از حق بیمه اجباری را پرداخت کرده و ۳ درصد مابقی را از حقوق نیروی موردنظر کسر کند.
- بیمه اختیاری: برای کسانی که تحت بیمه خاصی نیستند و یا کارفرمایی ندارند، بیمه اختیاری وجود دارد. برای دریافت این بیمه باید حداقل ۱۸ سال سن و ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه را داشته باشید.
- بیمه بیکاری: ممکن است اتفاقاتی مانند تعدیل نیرو یا حوادث ناخواسته رخ دهند که منجر به بیکاری پرسنل گردد. در این زمان، افراد می توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند که پرداختی تا زمان اتمام دوره بیکاری برای آنها انجام می شود. این بیمه جزو بیمه های اجباری است و افراد دارای نوع اختیاری بیمه نمی توانند از آن استفاده کنند.
دیگر انواع بیمه های تامین اجتماعی
- بیمه بازنشستگی: بیمه ای است که با شرط داشتن ۳۰ روز سابقه پرداختی، امکان دریافت مستمری در هنگام بازنشستگی را فراهم می کند. شرط بازنشستگی، رسیدن به سن ۶۰ سالگی در آقایان و ۵۵ سالگی در بانوان است.
- بیمه دانشجویی: این بیمه برای آن دسته از محصلین دانشگاهی که تحت بیمه والدین بوده و یا بیمه خاصی ندارند. بیمه دانشجویی جزوی از بیمه مشاغل آزاد درنظر گرفته می شود.
- بیمه اتباع خارجی: با توجه به ماده ۵ قانون این سازمان، تبعه خارجی که مجوز از سازمان کار و تامین اجتماعی داشته باشد، می تواند خود را بیمه کند. همچنین کارفرمایان می توانند آنها را بیمه کنند. لازم است بدانید بیمه زنان خانه دار سازمان تامین اجتماعی برای بانوان اتباع دارای مجوز تعریف شده است.
شما کاربران می توانید برای مشاهده مطالب بیشتر راجع به مالیات قانونی، مسائل مرتبط با موضوع حسابداری و مدیریتی از وبلاگ ما دیدن کنید.