ثبت حسابداری ضمانت نامه بانکی به چه روشی انجام می شود؟ این نوع اسناد چیست؟ یکی از داکیومنت هایی که در معاملات و یا فعالیت های پیمانکاری بیشتر دیده می شود، ضمانت نامه های بانکی هستند. این نوع اسناد با دریافت مبلغی از وجه توافق شده و نیز ارائه وثیقه یا سفته، تعهدات و تسهیلاتی را برای انجام معامله فراهم می کنند. در ادامه راجع به حسابداری و شرایط آن به همراه یک مثال برای ثبت آنها صحبت می کنیم.
حسابداری ضمانت نامه بانکی چیست؟
ضمانت نامه های بانکی از جمله اسنادی هستند که برای اطمینان حاصل کردن از انجام تکالیف و تعهدات اشخاص حقیقی و حقوقی گرفته می شوند. در این سندها، طرفین به نام های ضمانت خواه و ضمانت گیرنده (مجری و کارفرما) شناخته خواهند شد که بر روی مبلغی تعهد صورت می گیرد. کارفرما قادر است با اعلام قبل از رسیدن انقضای ضمانت نامه، مبلغ مذکور را از طریق بانک در وجه کارفرما دریافت نماید. این اسناد می توانند از طریق بانک ها دریافت شده و به تسهیل معاملات اقتصادی، تجاری و افزایش ضریب اطمینان کمک کنند.
شرایط دریافت و حسابداری آن
برای دریافت این نوع ضمانت نامه ها، مدیریت مالی ضروری است. معمولا قسمتی یا کل مبلغ ضمانت در بانک بلوکه شده و مابقی دیگر به عنوان وثیقه ملکی یا سفته ارائه می شود. قابل ذکر است که ضمانت نامه های بانکی به ۸ مدل مختلف تقسیم می شوند از جمله شرکت در مناقصه، پرداخت، حسن تعهدات، گمرکی و غیره.
با توجه به مطالب این بخش، ثبت حسابداری ضمانت نامه بانکی مهم است و حسابداران باید با انجام این کار که در بسیاری از تولیدی ها، پروژه های پیمانکاری، شرکت ها و معاملات صورت می گیرد آشنا باشند. منظور از حسابداری ضمانت نامه بانکی، رویه ای است که برای ثبت این اسناد در سیستم حسابداری اقدام می کنید. در ادامه این بخش راجع به روش ثبت ضمانت نامه بانکی بیشتر صحبت می کنیم.
ثبت ضمانت نامه بانکی
ثبت حسابداری ضمانت نامه بانکی از موضوعاتی است که بسیاری از افراد برای حسابرسی و انجام آن نیاز به مثال عملی دارند. در این خصوص می توان به نمونه زیر اشاره کرد که به شرح زیر می باشد:
اگر فرض کنیم فردی یک ضمانت نامه بانکی گرفته باشد، ابتدا باید مبلغی را که به عنوان بخشی از ضمانت در بانک گرفته و بلوکه شده است را در حساب سپرده بانکی ثبت کند. این مبلغ پس از ابطال ضمانت نامه به متقاضی عودت داده می شود. این حساب سپرده زیر مجموعه ای از کل دریافتی های تجاری و غیر تجاری است که خود زیر مجموعه حساب گروه دارایی جاری می باشد. سپرده بانکی به عنوان بدهکار و بانک به عنوان بستانکار درنظر گرفته می شود.
در مرحله بعدی از ثبت حسابداری ضمانت نامه بانکی، از آنجایی که کارمزدی توسط بانک برای صادر کردن ضمانت نامه دریافت می شود، این مبلغ نیز باید ثبت گردد.
هزینه کارمزد بانکی به عنوان بدهکار و بانک به عنوان بستانکار درنظر گرفته می شود.
در صورتی که وثیقه هایی نیز به بانک ارائه شوند مانند سفته یا وثایق ملکی، باید آنها را در حساب های انتظامی ثبت نماییم. در حساب بانکی، وثایق ملکی که برای ما بوده و نزد دیگران است به عنوان بدهکار و در طرف حساب انتظامی، وثایق ملکی ما نزد دیگران به صورت بستانکار ثبت می شود.
در انتهای ثبت حسابداری ضمانت نامه بانکی، نوبت آن است که ضمانت نامه و تحویل آن به کارفرما را درج کنید. برای این کار به خاطر اینکه ضمانت نامه بار مالیای در ابتدا برای شرکت ندارد و با توجه به اینکه تعهداتی که درنظر گرفته شده اند با عدم انجام شرایط در قرارداد درنظر گرفته می شود، می بایست آن را در لیست حساب های انتظامی ثبت کنید.
در حساب انتظامی، ضمانت نامه های بانکی ما نزد دیگران به عنوان بدهکار ثبت و در طرف حساب انتظامی، ضمانت نامه های بانکی ما نزد دیگران به عنوان بدهکار درج می شوند.
شما کاربران می توانید موضوعات تکمیلی در بخش مالیات و تامین اجتماعی در سایت شخصی من، علی ط ساکی را مطالعه کنید.