دادرسی مالیاتی یک فرآیند در اعتراض به پرداخت مالیات قانونی است که در کل از ۵ مرحله تشکیل می شود. آشنایی با رویه اعتراض به مالیات موضوع مهمی برای فعالان حسابداری، صاحبین کسب و کار و عموم مودیان است. در این مقاله می خواهیم به بررسی مفهوم دادرسی مالیاتی و مراحل آن بپردازیم.
منظور از دادرسی مالیاتی چیست؟
فرآیند پرداخت مالیات در برخی موارد با اختلاف میان مودی و ممیز همراه است؛ زمانی که این دو فرد مبلغ مالیات پرداختی را از یکدیگر قبول نمیکنند. به طور کلی وقتی اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنید، این درخواست از سمت ممیز مالیاتی بررسی شده و مبلغ مالیات قبول یا رد می شود. اگر مبلغ مالیات رد شود، ممیز یک مبلغ جدید را برای پرداخت مالیات ارائه کرده و مودی می بایست آن را پرداخت نماید. در این قسمت چنانچه مودی با مبلغ اعلام شده توسط ممیز مخالفت کند، پرونده به فرآیند دادرسی مالیاتی ارسال خواهد شد.
حال در مورد اینکه دادرسی مالیاتی چیست باید بگوییم این مفهوم اشاره به فرآیند قانونی دارد که در اعتراض به رای اداره مالیاتی می توانید از آن استفاده کنید. شما می توانید از طریق این روند قانونی، به ۲ موضوع اعتراض کنید: مبلغ مالیات و نحوه پرداخت آن.
فرآیند دادرسی توسط افرادی با عنوان “مشاورین یا وکلای مالیاتی” انجام می شود. این افراد کسانی هستند که پرونده های مالیاتی را پیگیری نموده و می بایست با قوانین، آیین نامه ها و نیز بخش نامه ها یا استانداردهایی که سازمان حسابرسی برای آنها بیان می کند، به صورت کامل آشنا باشند.
چگونه درخواست دادرسی کنیم؟
اگر قصد داشته باشید تا برای اعتراض با این قانون اقدام کنید، لازم است در قدم اول، فرم مربوط به آن را پر کرده و به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایید. در این حالت مودی یا فردی که به عنوان موکل مالیاتی وی شناخته می شود، باید اقدام به ارائه نسخه کپی از اسناد مالیاتی خود نموده و آنها را همراه با فرم اعتراض تحویل دهد.
نکته: قابل ذکر است مهلتی که برای اعتراض داده می شود، تا ۳۰ روز بعد از ابلاغ رای به مودی بوده و می توانید از این روند استفاده نمایید.
مراحل رسیدگی چگونه است؟
مرحله اولی که باید برای شروع دادرسی مالیاتی طی کنید در انتهای بخش قبل برای شما ذکر شدند. حال نوبت آن است تا ۴ مرحله دیگر را نیز برای شما ذکر کنیم که به شرح زیر می باشند:
- هیات حل اختلاف: در این حالت زمانی که اداره مالیاتی اعتراض مودیان را وارد نداند، آن را به هیات حل اختلاف مالیاتی ارجاع خواهد داد. در نهایت این هیات با قبول نتیجه دادرسی توسط مودی، برگ قطعی صادر می کند که باید آن مبلغ توسط مودی پرداخت گردد.
- شورای عالی مالیاتی: در صورتی که نتیجه هیات حل اختلاف توسط مودی قابل قبول نباشد، پرونده به شورای عالی مالیاتی ارسال می گردد. این شورا رای هیات حل اختلاف را بررسی کرده و نظر خود را برای تایید یا رد آن ابراز می دارد. در صورتی که رای هیات توسط شورا رد شود، مجددا به مرحله قبل بازگشت داده شده تا پرونده تحت هیات حل اختلاف دیگری بررسی گردد.
- هیات سه نفری وزارت اقتصاد: در صورتی که شورای عالی، رای هیات حل اختلاف را تایید کند، پرونده به این مرحله وارد خواهد شد. در این قسمت، هیات سه نفری که از سه وزیر تشکیل شده اند، نسبت به بررسی موضوع و اعلام نظر خود اقدام می کنند.
- دیوان عدالت اداری: در نهایت اگر مودی همچنان به رای مرحله قبل اعتراض کند، درخواست او به عنوان یک شکایت از اداره امور مالیاتی، توسط یک وکیل دادگستری مجرب بررسی می شود.
شما کاربران می توانید برای پیگیری موضوعات بیشتر مانند بیمه، مدیریت مالی و موضوعاتی مانند این مقاله، وبلاگ ما را دنبال کنید.