طبقه بندی مشاغل چیست؟ در این مقاله می خواهیم راجع به یکی از طرح هایی که از سال ۱۳۵۲ در خصوص الزام طبقه بندی مشاغل در کارگاه ها و مجموعه های دیگر تصویب شده است صحبت کنیم و با دستورالعمل های اجرایی و اطلاعات پیرامون آن بیشتر آشنا شویم.
طبقه بندی مشاغل چیست؟
طبقه بندی مشاغل چیست؟ آیا تا به حال به این فکر کرده اید که ساختار مشاغل در یک سازمان از بالا به پایین با یکدیگر فرق دارد. همه ما می دانیم افراد با توانایی ها و مسئولیت های مختلف کنار همدیگر یک مجموعه را تشکیل می دهند. هرکدام دارای سطح شغلی متفاوتی هستند که این موضوع از همان طبقه بندی مشاغل می آید.
با توجه به اهمیت این موضوع و برای شفافیت بیشتر، طرح طبقه بندی مشاغل به عنوان یکی از قوانینی است که در قانون کار ایران تدابیری برای آن انجام شده است. این طرح می تواند برای هر جایگاه شغلی، مشخصات و ویژگی های آن را بیان کند که شامل تحصیلات موردنیاز، مهارت ها و توانایی ها، انتظارات از فرد، حوزه کاری و حقوق دریافتی می باشد. این طرح در راستای استانداردسازی مشاغل و جلوگیری از سوء استفاده افراد از شاغلین در هر حوزه ای صورت می گیرد. یک مزیت دیگر اجرا شدن این قانون، آگاهی افراد از وظایف و شرح شغل خودشان است که منجر به عدم بهره کشی اضافی کارفرما خواهد شد.
همچنین در خصوص کاربردهای عملی که این طرح می تواند داشته باشد باید گفت:
- حسابرسی سریع و دقیق تر.
- درج سابقه کار مرتبط و دقیق برای هر فرد.
- رعایت عدالت شغلی که می تواند از سوء استفاده کارفرما جلوگیری کند.
- محاسبه دقیق حقوق در حسابداری براساس ضریب شغلی، سختی کار و غیره که توسط این طرح مشخص می شود.
نکات و موضوعات پیرامونی
حال که به صورت اجمالی با طبقه بندی مشاغل آشنا شدیم، لازم است نکات مرتبط به آن را ذکر کنیم:
مشمولین طرح
با توجه به ماده ۴۸ – ۴۹ از قانون کار می توان گفت:
- کارگاه هایی که بیش از ۵۰ نفر خدمه دارند و
- شرکت های خدماتی شامل مجموعه های پیمانکاری و تامین نیروی انسانی که دارای قرارداد با دستگاه های اجرایی هستند.
هدف طرح طبقه بندی مشاغل
- تعیین دقیق وظایف و حوزه کاری افراد.
- جلوگیری از ایجاد اختلافات میان کارکنان و قضاوت راحت تر افراد.
- جلوگیری از نارضایتی شغلی برای کسانی که در حوزه های مختلف کار می کنند.
- از بین بردن بی عدالتی که ممکن است در اثر عدم اطلاع و سوء استفاده کارفرمایان ایجاد شده باشد.
- نظم و هماهنگی بیشتر برای پذیرش در جایگاه های شغلی مختلف و جلوگیری از استخدام افراد ناشایست.
با آمدن این طرح، توافقاتی که کارفرمایان براساس حقوق با یکدیگر دارند ملاک نیست و با توجه به ضرایب، حقوق مبنایی و طبقه بندی ۲۰ گانه ای که برای مشاغل درنظر گرفته شده است، حقوق آنها تعیین خواهد شد.
قابل ذکر است که در این طرح، روش های ارزیابی مشاغل از طریق ۲ روش کیفی و کمی صورت می گیرد. در روش کمکی حالت امتیازی و مقایسه عوامل و در روش کیفی حالت درجه بندی و طبقه بندی وجود دارد. شما کاربران می توانید برای مشاهده اطلاعات بیشتر در بخش بیمه تامین اجتماعی، مالیات و حقوق از مقالات سایت علی ط ساکی دیدن کنید.