مدیریت مالی چیست؟

مدیریت مالی

مدیریت مالی چیست؟ کسب و کارهای امروزی دغدغه های بسیاری دارند. از انجام تکالیف قانونی و مالیاتی گرفته تا تامین نیروی انسانی زبده، مدیریت کسب و کار و غیره. یکی از مباحث مهم برای سازمان ها و شرکت ها، مدیریت منابع مالی می باشد که به منظور رسیدن به اهداف مجموعه، ضروری است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به صورت مفصل راجع به این موضوع صحبت کنیم.

تعریف مدیریت مالی

امور مالی یکی از بخش های مهم در مدیریت سازمان ها است که در آن کارایی پول و اثربخشی منابع مالی برای دستیابی به اهداف سازمانی در نظر گرفته می شوند. به عنوان مثال یکی از فعالیت های مهم در این حوزه، چگونگی افزایش سرمایه یا تامین مالی و چگونگی تخصیص دادن آن (بودجه بندی) است. در مدیریت مالی عملکرد تجاری شما در بخش سودآوری، پول نقد، اعتبار و نیز هزینه ها بررسی و تحلیل می شوند.

از حسابدار مجموعه گرفته تا مدیر ارشد مالی، همه این جایگاه ها مرتبط به رشته مدیریت مالی هستند و یک بخش متمایز و مهم در هر سازمانی می باشند. آنها در برنامه ریزی، ساماندهی، نظارت بر منابع مالی و نیز کنترل بودجه وظایفی را بر عهده دارند.

بنابراین در حالت کلی راجع به تعریف مدیریت مالی می توان گفت:

مدیریت مالی یکی از علوم اقتصادی است که بر کنترل و هدایت بودجه سازمان ها متمرکز شده و می تواند در رونق اقتصادی و دستیابی به اهداف مجموعه بسیار موثر باشد. با این توصیف مقدماتی با ما همراه باشید تا راجع به تاریخچه، انواع و جایگاه شغلی این حرفه بیشتر صحبت کنیم.

تعریف مدیریت مالی
تعریف مدیریت مالی

تاریخچه مدیریت مالی

برای معرفی کامل مبحث مدیریت مالی، بد نیست با تاریخچه این موضوع نیز آشنا شوید. اساسا این موضوع از میلیون‌ها سال قبل با انسان‌ها همراه بوده و قدم به قدم با رشد اقتصادی و مفاهیم آن تکامل یافته است. به عنوان مثال در تمدن های اولیه، مبادله کالا به کالا را شاهد بودیم و بعد از آن مفهوم وام با واگذاری کالا در ازای جنس دیگر مطرح شد. در آن دوره، مدیریت مالی بیشتر برای معابد و بازرگانان کاربردی بود که اقدام به نگهداری اشیا قیمتی و ارائه تسهیلات وام می کردند. مدیریت مالی در آن زمان با درج سوابق بدهی ها و معاملات در لوایح گلی یا طومارها انجام می شدند.

با ظهور بانکداری ها، صرافی ها و بیمه ها، ارائه خدمات مالی بیشتر شدند. در آن دوره، حسابداری های دوطرفه به ردیابی دقیق درآمدها یا هزینه ها و دارایی ها کمک کردند. البته در آن زمان مدیریت مالی بیشتر در بخش زمین و فلزات گران بها برای سرمایه های کلان در نظر گرفته می شد.

یکی دیگر از بخش های مهم در تاریخچه مدیریت مالی، ایجاد بازارهای سهامی و بورس بودند که تامین مالی را از طریق واگذاری سهام امکان پذیر کرد. قابل ذکر است که تاریخچه این موضوع به عنوان یک درس تئوری از دهه ۹۰ میلادی پس از ورود به دانشگاه ها آغاز می شود.

تفاوت مدیریت مالی با مهندسی مالی

شاید این اولین باری باشد که واژه مهندسی مالی را شنیده باشید و تفاوت آن را با دیگر اصطلاحات مثلا مدیریت یا مدیر مالی نمی دانید. منظور از مهندسی مالی، دانشی است که در آن برای حل مسائل مالی از تکنیک های ریاضی استفاده می شود. در این حالت می توان از ابزارهای کامپیوتری، دروس آمار یا اقتصاد و ریاضیات کاربردی استفاده کرد.

مدیریت مالی و مهندسی مالی با یکدیگر متفاوت هستند. در مهندسی مالی، تحلیل ها با استفاده از ابزارهای ریاضی، تئوری های مالی و نیز برنامه های کامپیوتری انجام می شوند. در این بخش بر روی حل مشکلات مالی و ایجاد استراتژی ها به صورت اصولی پرداخته می شود. این در حالی است که مدیریت مالی صرفا بر دستیابی کسب و کار به اهداف خود متمرکز بوده و به اقداماتی همچون بودجه ریزی، پیش بینی یا سرمایه گذاری می پردازد.

تفاوت مدیریت مالی و مهندسی مالی
تفاوت مدیریت مالی و مهندسی مالی

مدیریت مالی و حسابداری

همچنین یکی دیگر از مفاهیمی که می بایست در این قسمت به آن اشاره نمود، تفاوت میان مدیریت مالی و حسابداری می باشد. به این نکته توجه کنید که حسابداری جزو مشاغلی است که پس از یک رشد ابتدایی کسب و کار، نیاز خواهد بود. این حرفه برای ساماندهی وضعیت مالی، ارائه گزارش ها، ثبت معاملات و در نهایت برای جمع آوری اسناد مهم می باشد. با این حال این موضوع مقوله ای است که از ابتدا چه توسط مدیریت یا مدیر مالی در نظر گرفته می شود. در این بخش، بر مبنای اسناد و گزارش های حسابداری، راجع به مدیریت منابع مالی تصمیم گیری خواهد شد؛ بنابراین تفاوت این دو مقوله در بخش های مختلف نظیر نوع وظایف یا نحوه انجام آنها، نوع اهداف، ابزارها و جایگاه آنها در سازمان می باشد.

انواع مدیریت مالی

آیا با انواع مدیریت مالی آشنا هستید؟ براساس نوع تصمیم گیری ها، وظایف و فاکتورهای دیگر می توان این موضوع را به مدل های مختلفی تقسیم کرد که عبارتند از:

مدیریت مالی نوین

یکی از انواع شاخه های مدیریت مالی، مدل نوین آن است که به صورت یک سرفصل جداگانه در دانشگاه ها تدریس می شود. شما می توانید به صورت مفصل تر این مدل را در کتاب مدیریت مالی نوین اثر استیون راس و راندولف وسترفیلد مشاهده کنید. در مدیریت مالی نوین به تحلیل صورت های مالی، جریان های نقدی، مالیات ها و غیره پرداخته می شود. همچنین این مساله، ابزارها و روش های تحلیل مالی به اشکال مختلف را در سازمان ها به کار می گیرد.

امروزه به واسطه پیشرفت تکنولوژی و وجود نرم افزارهای مختلف، صورت ها و گزارش های مالی متنوعی وجود دارند. بنابراین مهم است که مدیران امروزی بر مدیریت مالی نوین و موضوعاتی همچون نحوه تحلیل آنها، ارزیابی سرمایه گذاری ها، جریانات نقدی و غیره تسلط داشته باشند.

مدیریت مالی و تامین مالی

منابع مالی یکی از مهم ترین دغدغه ها برای توسعه پروژه ها و ظرفیت های شرکت ها است. این موضوع در بحث ما جایگاه ویژه ای دارد. در این مدل مدیریت مالی بر روی تامین منابع تمرکز می کند که این کار را می توان در ۲ قسمت انجام داد:

  • تامین مالی از منابع درونی: از جمله روش ها در این بخش می توان به بازار سرمایه، فروش دارایی، افزایش سرمایه و غیره اشاره کرد.
  • تامین مالی از منابع بیرونی: از جمله روش ها در این بخش می توان به قرض کردن و یا استفاده از تسهیلات بانک ها اشاره نمود.

در بخش تامین مالی مهم است که با راهکارهای انجام این کار آشنا باشیم و نسبت به سرمایه گذاری، کسب سود و بازپرداخت تعهدات، اقداماتی را به درستی انجام دهیم.

مدیریت مالی و تامین مالی
مدیریت مالی و تامین مالی

مدیریت مالی و مالیات

بخشی از هزینه های مهمی که می بایست شرکت ها برای پرداخت آن تا ۴ ماه پس از اتمام سال مالی اقدام کنند، مالیات است. با توجه به مبلغ و اهمیت این موضوع در هر شرکت، جایگاهی برای مدیر مالیاتی تعریف می شود. مدیریت مالی از نظر مالیاتی برای شرکت از آنجایی مهم است که:

  • بتوان با هندل کردن این هزینه، صرفه جویی خوبی در منابع پرداختی ایجاد کرد.
  • از تمامی ظرفیت ها و قوانین مالیاتی برای بهره مند شدن از معافیت مالیاتی استفاده نمود.
  • از ناسازگاری ها، عدم انجام تکالیف و جریمه های مالیاتی که ممکن است خواسته یا ناخواسته ایجاد شوند، جلوگیری نمود.

بنابراین مدیریت مالی و مالیات به کنترل جنبه مالیاتی اقدامات اقتصادی شما مرتبط می شود.

مدیریت مالی در ساختار سازمانی

فرقی نمی کند مجموعه شما در قالب چه نوع سازمانی فعالیت می کند. موضوع بحث ما همواره در اجرای عملیات های مالی و با هماهنگی دیگر بخش ها ضروری است. برای درک بهتر جایگاه مدیریت و مدیر مالی در ساختارهای سازمانی می توان مثالی را در این قسمت ذکر کرد که مربوط به یک دانشگاه است:

مدیریت مالی در ساختار سازمانی
مدیریت مالی در ساختار سازمانی

 

از جمله رسالت‌ های بخش امور مالی در ساختارهای سازمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد که عبارتند از:

  • برنامه ریزی که برای تهیه و تنظیم دستورالعمل ها و رویه های مالی در این بخش انجام می شود.
  • برنامه ریزی که برای تامین مالی، بودجه بندی، ارزیابی پروژه های سرمایه گذاری، استراتژی های بازاریابی و غیره انجام می گردد.
  • برنامه ریزی که برای تجزیه و تحلیل واحد های مختلف و بررسی گزارش های مالی یا روشن نمودن وضعیت مالی شرکت ها و غیره انجام می شود.

مدیریت مالی در شرکتهای بورسی

از آنجایی که شرکت های بورسی به دلیل تامین سرمایه از طریق سهامدار موظف به بازپرداخت ارزش سهام بوده و از سوی دیگر باید تحت نظر سازمان بورس فعالیت کنند، مدیریت مالی آنها بسیار مهم تر است. در این قسمت لازم می باشد که یک سیستم قدرتمند برای بهینه سازی، کنترل و نیز افزایش سرمایه سهامداران وجود داشته باشد.

از جمله اصولی که در شرکت های بورسی باید در نظر گرفته شوند می توان گفت:

  • بودجه بندی و پیش بینی.
  • ارزشگذاری و گزارشگری مالی.
  • تامین مالی.
  • مدیریت سرمایه در گردش.
  • حاکمیت شرکتی.

لازم به ذکر است که چالش های مختلفی در مدیریت مالی شرکت های بورسی وجود دارند. از جمله آنها می توان به نوسانات بازار، فشار برای افزایش سود، رعایت قوانین و افشای اطلاعات اشاره کرد. به همین خاطر لازم است با نیروی متخصص و در برخی اوقات با برون سپاری به مجموعه های معتبر، مدیریت اقتصادی مالی را انجام داد.

مدیریت مالی در شرکت ها
مدیریت مالی در شرکت ها

آشنایی با رشته مدیریت مالی در دانشگاه

همانطور که گفتیم، مدیریت مالی از دهه ۱۹۵۰ وارد دانشگاه ها شده است. با توجه به این که این موضوع در جهان امروز به شدت اهمیت دارد. پس رشته های متعددی در بخش اقتصادی برای تربیت مدیران و رهبران به خصوص برای شرکت های دولتی و خصوصی تعریف شده اند.

رشته مدیریت مالی در ایران از سال ۱۳۸۱ به عنوان یک استادی فیلد مجزا در دانشگاه ها مطرح شد. توصیه می شود دانشجویان این رشته به دروسی همچون ریاضیات و اقتصاد علاقمند باشند. همچنین از دیگر ویژگی های اخلاقی علاقمندان به این رشته می توان به پیگیری اخبار اقتصادی، صبر و حوصله و داشتن توانایی تجزیه و تحلیل اشاره کرد.

در این رشته که ممکن است عده ای آن را با حسابداری اشتباه بگیرند، تربیت نیروی متخصص به ویژه برای تحلیل صورت های مالی، پیش بینی آینده و نتیجه گیری مهم می باشد. قابل ذکر است که بازار کار این رشته ها برای اشخاصی که تجربه و دانش بالایی دارند، به شدت متنوع و جذاب خواهد بود.

گرایش های مدیریت مالی

برای رشته مالی گرایش هایی وجود ندارند اما می توان موارد زیر را در رشته مالی که از سال ۱۳۹۲ ایجاد شده است، مشاهده کرد که عبارتند از:

  • مهندسی مالی و مدیریت ریسک.
  • بانکداری.
  • بیمه.
  • مستغلات.
  • حقوق مالی و
  • تامین مالی و سرمایه گذاری در نفت و گاز.

محصلین می توانند برای افزایش قدرت تحلیل و دانسته های خود به صورت تخصصی تر در گرایش های مذکور تحصیل کنند.

دروس مدیریت مالی

شاید برای شما هم سوال باشد که چه دروسی در رشته مدیریت مالی ارائه می شوند، در ادامه لیستی از این دروس را برای شما اعلام می کنیم که عبارتند از:

دروس عمومی دروس پایه دروس تخصصی
معارف اسلامی روانشناسی کار اصول مدیریت مالی
فارسی عمومی اقتصاد خرد مبانی مدیریت سرمایه گذاری
زبان عمومی اقتصاد کلان مدیریت مالی در ایران
اخلاق و تربیت اسلامی اصول حسابداری نهاد های پولی و مالی
متون اسلامی ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت نهاد های پولی و مالی بین المللی
انقلاب اسلامی و ریشه های آن آمار و کاربرد آن در مدیریت مالی مبانی مهندسی مالی
تربیت بدنی توسعه اقتصادی و برنامه ریزی بازار پول و سرمایه
کامپیوتر و کاربرد آن در مدیریت مبانی ریسک و مدیریت بیمه
روش تحقیق در مدیریت برنامه ریزی مالیاتی
حقوق بازرگانی متون مالی
حسابداری صنعتی مبانی بانکداری و مدیریت بانک
حسابرسی
دروس اصلی دروس اختصاصی دروس پیش دانشگاهی
مبانی سازمان و مدیریت سیستم های اطلاعاتی مالی جمعیت و تنظیم خانواده
مدیریت رفتار سازمانی تجزیه و تحلیل فنی مالی ریاضیات پیش دانشگاهی
مدیریت منابع انسانی مالیه عمومی زبان پیش دانشگاهی
تحقیق در عملیات اصول تهیه و تنظیم کنترل بودجه دولتی
پول و ارز بانکداری
بازاریابی و مدیریت بازار
مدیریت استراتژیک
اقتصاد سنجی مالی

 

دروس مدیریت مالی
دروس مدیریت مالی

منابع مدیریت مالی

از جمله منابعی که برای یادگیری این درس در نظر گرفته می شوند می توان گفت:

  • مبانی سازمان و مدیریت که برای درس تئوری های مدیریت ارائه شده و اثر سید محمد مقیمی می باشد.
  • تئوری های مدیریت از علیرضا سلامی.
  • اقتصاد کلان از محسن نظری.
  • اقتصاد خرد از محسن نظری.
  • ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت و حسابداری از هادی رنجبران.
  • آمار و احتمال در مدیریت و حسابداری از هادی رنجبران.
  • مروری جامع بر مدیریت سرمایه گذاری و ریسک از محمد گرجی آرا، حوریه سادات حسینی.
  • مدیریت سرمایه گذاری از شارپ.
  • مدیریت سرمایه گذاری پیشرفته از رضا راعی و احمد پویان فر.
  • مدیریت مالی نوین از استیون راسپف راندولف.
  • مروری جامع بر حسابداری مالی و صنعتی از نوروش، کرمی، مرادی و وافی.
  • اصول و مبانی مدیریت از دیدگاه اسلام اثر سید محمد مقیمی.

همچنین از دیگر کتاب ها در این زمینه همچنین می توان نام برد:

  • کتاب دید اقتصادی.
  • کتاب مدیریت مالی.
  • کتاب بودجه ریزی.
  • کتاب سود و دیگر هیچ.
  • کتاب ابزارهای کلیدی مالی برای مدیران.
  • کتاب حل مسائل مالی در اکسل.
منابع برای مدیریت مالی

مدارک مرتبط با مدیریت مالی کدامند؟

شاید برای شما هم جالب باشد که بپرسید مدارک مرتبط با این رشته و موضوع کدامند. در پاسخ به این که چه گواهینامه هایی در حوزه مالی و سرمایه گذاری وجود دارند، می توان به موارد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • تحلیلگر خبره مالی – CFA: یکی از معتبرترین مدارک حوزه مالی و سرمایه گذاری است که در آن تسلط در ده موضوع سرمایه گذاری و سه سطح دقیق آزمون سنجیده می شود.
  • گواهی مدیر مالی دولت – CGFM: از این گواهینامه برای تحلیلگران و مدیران مالی دولتی استفاده می شود که در نظام های فدرالی، ایالت ها و محله ها کار می کنند.
  • مدیریت ریسک مالی – FRM: این مدرک توسط انجمن جهانی متخصصان ریسک یا GARP ارائه شده و به عنوان برترین گواهینامه مدیریت ریسک مالی در سراسر جهان شناخته می شود. داشتن این گواهینامه اعلام می کند که فرد صلاحیت هایی که برای مدیریت ریسک در بازارهای مالی لازم می باشند را دارد.

مهم است که مدیر مالی توانایی هایی را برای ایجاد گزارش به مدیر بالادستی، تحلیل وضعیت موجود، ارائه یک موضوع به دیگران و راهکارهایی برای جمع آوری اطلاعات داشته باشد.

همانطور که می دانید، تنها بخشی از مراحل تبدیل شدن به مدیر مالی مرتبط به تحصیلات می شود. همچنین کسب تجربه و اخذ مجوزها می‌توانند مهارت‌های افراد را برای دستیابی به این جایگاه شغلی افزایش داده و رزومه آنها را تقویت کنند.

مدارک رسمی مرتبط با مدیریت مالی در ایران و جهان

ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که بپرسید در هنگام استخدام یا بررسی صلاحیت برای رسیدن به جایگاه شغلی مدیر مالی چه مدارک معتبری نیاز است. در این خصوص می توان گفت:

  • مدرک کارشناسی مدیریت مالی: همانطور که در بخش های قبل گفتیم، این رشته به عنوان یکی از رشته های اصلی در دانشگاه ها تدریس می شود؛ بنابراین شما می توانید با گذراندن دوره مربوطه در دانشگاه، اقدام به اخذ مدرک دانشگاهی در این فیلد نمایید. توجه داشته باشید که این رشته دارای ۲۰ واحد عمومی، ۶۸ واحد پایه، ۴۰ واحد تخصصی اجباری، ۶ واحد اختصاصی اختیاری و نیز ۸-۱۰ واحد دروس پیش دانشگاهی می باشد.

همچنین از دیگر مدارک رسمی معتبر در این قسمت می توان به کارشناسی حسابداری، کارشناسی ارشد مدیریت مالی، دکتری مدیریت مالی و سایر مدارک حرفه ای مانند حسابداری رسمی یا CPA، کمیته بین المللی گزارشگری مالی (CIMA)، کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی یا MBA با گرایش مالی، دکتری مدیریت بازرگانی یا DBA با گرایش مالی و غیره اشاره کرد.

از جمله مدارک معتبر مدیریت مالی در سطح جهانی همچنین می توان گفت:

  • CFA که توسط انجمن متخصصان سرمایه گذاری صادر می گردد.
  • CAIA که توسط انجمن تحلیلگران صادر شده و مرتبط با دانش و مهارت های سرمایه گذاری جایگزین است.
  • CGMA: این مدرک برای مدیران مالی و حسابداران توسط موسسه CIMA ارائه می گردد.
  • FRM: این مدرک توسط انجمن مدیریت ریسک مالی یا GARP صادر شده و برای افرادی است که در زمینه مدیریت ریسک های مالی فعالیت می کنند.
  • CIPM: این مدرک برای اندازه گیری مهارت شما در عملکرد سرمایه گذاری صادر می شود.
مدارک معتبر برای مدیریت مالی
مدارک معتبر برای مدیریت مالی

معرفی شغل مدیر مالی

همانطور که گفتیم مدیر مالی یکی از مشاغلی است که تقریبا تمام سازمان ها به آن نیاز دارند. در نتیجه شما می توانید با کسب دانش و مهارت در این بخش، چنین جایگاه های شغلی را از آن خود کنید. ممکن است این سوال در همین ابتدا برای شما مطرح شود که شغل مدیر مالی چه وظایفی دارد، حقوق یا اهداف آن چیست و بازار کار آن چگونه می باشد؟ در ادامه به همه این موارد پاسخ می دهیم.

مدیر مالی شغلی است که فرد مسئولیت نظارت بر وضعیت مالی یک شرکت، برنامه ریزی مالی و نیز کنترل و سازماندهی امور مالی را بر عهده دارد. البته وظایف این افراد در سازمان های مختلف، کمتر یا بیشتر هم می شوند. مثلا مدیران مالی در شرکت های سهامی وظیفه آن را دارند که برای تخصیص سود و نحوه پرداخت آن تصمیم گیری کنند. مدیران مالی علاوه بر این که زیردست های مختلفی دارند، می بایست به افرادی همچون هیات مدیره و مدیر عامل نیز پاسخگو باشند.

از جمله دانش و مهارت هایی که در این قسمت نیاز می شود می توان گفت:

  • آشنایی به اقتصاد و حسابداری، مدیریت، ریاضی، خدمات خصوصی و زبان انگلیسی.
  • بیان زبانی، استدلال قیاسی، درک زبانی، حساسیت به مسئله، وضوح سخنوری.

پرستیژ مدیر مالی

به طور کلی، مشاغلی که با منابع مالی و بودجه سر و کار دارند، جایگاه ویژه ای در شرکت ها و سازمان ها خواهند داشت. از سوی دیگر، نسبت دادن مدیریت به این مشاغل می تواند اهمیت جایگاه آنها را بالاتر ببرد. در نتیجه می توان گفت پرستیژ مدیر مالی در نظر بسیاری از افراد بالا بوده و از سوی دیگر حساسیت بسیار زیادی دارد.

برخی دیگر از دلایلی که می توانند بیانگر داشتن پرستیژ در این جایگاه شغلی باشند، عبارتند از:

  • مهارت و دانش تخصصی: این افراد دانش عمیقی داشته و مهارت های تحلیلی و حل مسئله آنها تقویت شده است.
  • مسئولیت پذیری: این افراد می بایست مسئولیت خطرات مالی به خصوص در بزنگاه ها را بر عهده گرفته و تصمیمات دشوار و پرمخاطره ای بگیرند.
  • وجهه سازمان و شرکت: دیگر عاملی که باعث می شود تا پرستیژ مدیران مالی افزایش یابد، تعامل آنها با مخاطبان و مشتریان شرکت است. پاسخگویی و جلب اعتماد هردو از مهم ترین ویژگی ها و وظایفی هستند که مدیر مالی بر عهده دارد.

سابقه کاری به خصوص در شرکت های بزرگ، عضویت در انجمن های حرفه ای، تحصیلات عالیه در رشته مالی، دریافت گواهینامه های تخصصی و نیز سخنرانی یا نوشتن مقالات از راه حلی هایی هستند که می توانند پرستیژ مدیر مالی را بیشتر کنند.

معرفی شغل مدیر مالی
معرفی شغل مدیر مالی

اهداف و وظایف مدیریت مالی یا مدیر مالی

یکی دیگر از مسائلی که می بایست در مورد شغل مدیر مالی بدانید، اهداف و وظایف تعریف شده در این حرفه است. راجع به این موارد می توان گفت:

  • به حداکثر رساندن سرمایه فعلی که با توجه به دانش و تجربه این افراد، حفظ سرمایه و مدیریت آن انجام می شود.
  • رشد مستمر که برای افزایش سرمایه شرکت صورت می گیرد و می توان این کار را از طریق اجرای طرح های مالی انجام داد.
  • کمتر کردن هزینه که این مهم با کنترل هزینه ها، مدیریت آنها و افزایش بهره وری بخش های مختلف انجام می شود.
  • مدیریت نقدینگی که از مهم ترین اهداف و وظایف مدیران مالی بوده و می تواند با مدیریت جریان پول در مخارج روزانه، پرداخت بدهی ها، سرمایه گذاری ها و غیره انجام شود.

وظایف مدیر مالی

در بررسی وظایف مدیر مالی می توان به چند مورد زیر اشاره نمود که عبارتند از:

  • تخمین سرمایه مورد نیاز شرکت: یکی از وظایفی که مدیر مالی بر عهده دارد آن است که با در نظر گرفتن هزینه و سود سازمان، سرمایه در گردش، دارایی ها و غیره یک برآورد کلی از سرمایه مورد نیاز شرکت ارائه کند.
  • هماهنگی امور مالی: یکی دیگر از مواردی که می توان در این بخش به آن اشاره کرد، ایجاد هماهنگی در امور مالی شرکت است که می تواند در قسمت مدیریت بودجه، هزینه های آینده، جریان های نقدی و غیره انجام شود.
  • تجزیه و تحلیل روندهای بازار که می تواند به منظور گسترش فرصت ها، هزینه ها و غیره انجام شود.
  • تدوین و برنامه ریزی که می تواند بر مبنای گزارشات حسابداری در طولانی مدت انجام شود.
  • نظارت بر روندهای حسابداری و مالی که می تواند در واحدهای اجرایی و تابعه انجام گردد.
  • اجرای بخشی از عملیات مالی موسسه که در چهارچوب قوانین مصوب هیات امنا بر عهده مدیر مالی می باشد.
  • همچنین مدیران مالی به مدیران ارشد کمک می کنند تا در تصمیم گیری های مالی به درستی عمل کنند.

در حالت کلی، مدیران مالی کسانی هستند که با مدیران ارشد سر و کار دارند. آنها همچنین با بخش هایی که امور مالی، مالیاتی و حسابداری شرکت را انجام می دهند، همکاری و بر آنها نظارت می کنند.

وظایف مدیر مالی
وظایف مدیر مالی

مدیریت مالی در ایران

مدیریت مالی در ایران با توسعه شرکت ها و سازمان های خصوصی و با توجه به وضعیت اقتصادی اهمیت بسیار زیادی دارد. در ایران دروس پایه این رشته از همان دوره دبیرستان به خصوص در رشته ریاضی و فیزیک شروع می شود و تا مقطع کارشناسی ادامه دارد. برخلاف کشورهای خارجی که گرایش های Asset Pricing ،Quantitative Finance و نیز Corporate Finance را برای مدیریت مالی تعریف کرده اند اما در ایران گرایشی در مقطع ارشد برای آن در نظر گرفته نشده است.

معمولا در سازمان های بزرگ، قسمت مدیریت مالی به صورت جداگانه وجود دارد و از زیر بخش های مختلفی نیز تشکیل می شود که نمونه آن را قبل تر در یک مثال برای دانشگاه بیان کردیم. با این حال ممکن است این ردیف شغلی در سازمان ها و مجموعه های کوچک توسط مدیریت به عهده گرفته شود و تنها قسمت حسابداری زیر مجموعه آن باشد.

فرقی نمی کند در چه جایی از رشته مدیریت مالی استفاده شود، هدف از استخدام این افراد همانند سایر کشورها تلاش برای کاهش هزینه های مالی و هندل کردن بودجه است.

مدیریت مالی در آینده

ممکن است بسیاری از افرادی که قصد دارند در رشته مدیریت مالی فعالیت کنند، راجع به آینده آن تردید داشته باشند. در این حالت می بایست به چند نکته اشاره نمود:

  • مدیریت مالی در آینده با وجود هوش مصنوعی ادامه می یابد و برای اتوماسیون برخی وظایف از این تکنولوژی استفاده می گردد. با این حال توسعه هوش مصنوعی و رشد نرم افزارهای مرتبط، کار را به خصوص در تحلیل داده ها راحت تر کرده اند که می توان از این روند برای کمک به تصمیم گیری مدیران مالی استفاده کرد.
  • با توجه به اهمیت فراگیر مباحث مالی، نیاز به مدیران مالی همواره وجود دارد. با این حال یکی از نکات مهم در این بخش، تسلط بر مهارت های دیجیتال است که تقاضا برای این دسته از افراد در آینده بیشتر خواهد شد.

بازار کار و حقوق مدیر مالی

بازار کار رشته های مدیریتی و مالی با توجه به درگیر بودن همه صنایع در این موضوعات بسیار وسیع است. بنابراین شما می توانید در هر حوزه ای با سازمان ها و شرکت ها همکاری کنید. با توجه به حساسیت و جایگاه بالایی که این ردیف شغلی دارد، حقوق مدیران مالی بیشتر از اکثر مشاغلی نظیر کارمندی، حسابداری و غیره خواهد بود.

بازار کار و حقوق مدیر مالی
بازار کار و حقوق مدیر مالی

حقوق مدیر مالی در ایران

مدیران مالی بسته به کارکردشان، دانش و تجربه، سازمان یا شرکتی که در آن کار می کنند، حقوق های متفاوتی دریافت می نمایند. ممکن است مدیران مالی ساعات کاری طولانی (۵۰-۶۰ ساعت در هفته) را تجربه کنند. با این اوصاف می توان گفت حقوق مدیران مالی در ایران متفاوت بوده و می تواند در بازه حدودا ۲۰ – ۶۰ میلیون تومان باشد.

مدیریت مالی و مهاجرت

شما می توانید به طرق مختلفی برای مهاجرت با مدیریت مالی اقدام کنید که برخی از راهکارهای آن عبارتند از:

  • تحصیلی: یکی از متدهای متداول در این بخش، مهاجرت از طریق تحصیل می باشد. شما می توانید برای ادامه تحصیل در گرایش های کارشناسی ارشد یا مقطع کارشناسی و دکتری برای مهاجرت به خارج از کشور اقدام کنید.
  • کاری: شما می توانید بسته به نیاز شرکت ها و کسب و کارها در خارج از کشور با ارسال فرم درخواست برای این جایگاه شغلی مهاجرت کنید. به عنوان مثال می توان به برنامه اکسپرس اینتری کانادا اشاره کرد.

اگر به مطالعه مقالات مرتبط در موضوعات بیمه تامین اجتماعی، قوانین کار، مالیات یا حسابداری علاقمند هستید، حتما سری به مقالات سایت ما بزنید.

مدیریت مالی و مهاجرت
مدیریت مالی و مهاجرت
لینک کوتاه مطلب : https://alitsaki.ir/?p=3888
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.