کدینگ حسابها چیست و انواع آن کدامند؟
کدینگ حسابها یکی از فرآیندهای تخصصی حسابداری است که می توانید از طریق آن برای تنظیم رویدادهای مالی و ساماندهی آنها اقدام کنید. در این روش برای طبقه بندی رویدادهای مختلف مالی در دسته های گوناگون، نسبت به کد گذاری حسابها اقدام می شود. در ادامه به معرفی بیشتر این موضوع می پردازیم.
کدینگ حسابها چیست؟
کدینگ حسابداری یکی از مفاهیم مهم در دسته بندی و نظم و ترتیب بخشیدن به انواع رویدادهای حسابداری است. استفاده از این مفهوم برای کاربری های زیر خواهد بود:
- تعیین یک الگوی مشخص برای استاندارد کردن عملیات های مالی و یکپارچه سازی آن.
- بیشتر شدن سرعت و دقت و کاهش خطای انسانی.
- راحت تر کردن فرآیند حساب گیری که استفاده از این مورد می تواند کار را برای حسابداران راحت تر کند.
در فرآیند کدینگ حسابها، دسته بندی های مختلفی را برای آنها درنظر می گیرند که هرکدام دارای سطوح مختلفی هستند. سپس سرشاخه و زیرشاخه ها مشخص می شود. در واقع به فرآیندی که اقدام به دسته بندی، شاخه بندی و کد گذاری حساب ها می کنند، کدینگ حسابداری گفته می شود. این فرآیند هم به صورت دستی و نیز از طریق نرم افزارهای حسابداری قابل انجام است.
برای انجام این کار لازم است افراد متخصص در هماهنگی با حسابداران و مدیران، آن را انجام دهند. نکته دیگر، اهمیت انجام اصولی این کار است که تنها در این صورت می توانید از مزایای برطرف کردن مشکلات مالی و چالش های آن بهره مند شوید.
انواع کدینگ های حسابداری
تقسیم بندی کدینگ حسابها در حسابرسی و حسابداری به ۵ مدل مختلف تقسیم می شود که عبارتند از:
- کدینگ حفظی: در این شیوه از حروف و علامت گذاری ها به زبان فارسی استفاده می شود. برای مثال: ح-پ.
- کدینگ متوالی (سریالی): این نوع کدینگ با نام کدینگ پی در پی نیز شناخته می شود و در آن، اعداد به صورت پشت سر هم به حساب ها و داده ها نسبت داده می شود.
- کدینگ سلسله مراتبی: این روش مانند یک درخت، اقدام به دسته بندی حساب ها می شود و از نظر تعدد آن، محدودیتی نخواهید داشت. این روش بهترین و پرکاربردترین مدل کدینگ حسابها می باشد.
- کدینگ توده ای: در صورتی که صرفا برای یک دوره مالی بخواهید از کدینگ حسابها استفاده کنید، این روش برای اختصاص کدها به یک حساب کاربرد دارد.
- کدینگ وجهی: در این روش، تخصیص اعداد و کدها را می توان در قالب یک قرارداد برای بخش بندی حساب ها و زیر مجموعه های آن دانست. هر عدد و کد نماینده و معرف مدل خاصی از حساب ها و زیر مجموعه های آنها است.
مراحل کدینگ حسابداری چیست؟
به صورت خلاصه در مورد مراحل کدینگ حسابداری می توان گفت:
- تعیین گروه های اصلی کد.
- تقسیم گروه حساب ها به حساب های کل.
- ساخت کدینگ درختی برای حساب های کل.
- انجام کدینگ سرفصل های معین.
در این میان، کدینگ حسابها با نرم افزارهای حسابداری بهترین راه حل است. استفاده از این ابزارها می توانند با افزایش دقت و سرعت، این فرآیند را به راحتی انجام دهند. درنظر داشته باشید که امروزه کدینگ حسابداری در همه سازمان ها و شرکت ها به یک امر یا قانون الزامی تبدیل شده است و مدیران مالی در موضوع مدیریت مالی می توانند از طریق آن به حسابداری شرکت خود اطمینان داشته باشند. شما کاربران می توانید برای مطالعه مقالات بیشتر در موضوعات گوناگون اعم از بیمه و تامین اجتماعی، مباحث و قوانین مالیاتی، مدیریت کسب و کار و اقتصاد، از مقالات سایت استفاده کنید.