کنترلهای داخلی در شرکتها چیست؟ + انواع آن
کنترلهای داخلی در شرکتها، مجموعه فرآیندهایی هستند که می توانید با تعریف آنها، امکان محافظت از دارایی های سازمان، جلوگیری از خطا و تقلب به خصوص در بخش مالی و سوء استفاده یا سهل انگاری را داشته باشید. در این مقاله با ما همراه باشید تا دقیق تر راجع به این مفهوم در حسابداری صحبت کنیم.
منظور از کنترلهای داخلی در شرکتها چیست؟
در کل کنترل های داخلی به عنوان رویه ها یا مقرراتی شناخته می شوند که شرکت ها و موسسات برای جلوگیری از تقلب، جرم و یا یکپارچه نمودن اطلاعات مالی یا حسابداری خود وضع و اجرا می کنند. مزیت های مختلفی را می توان برای وجود کنترلهای داخلی در شرکتها بیان کرد که عبارتند از:
- جلوگیری از سرقت دارایی ها که می تواند توسط افراد مختلفی اعم از مدیران یا کارکنان رخ دهد.
- تضمین رعایت قانون که می تواند با جلوگیری از جرایم و مسئولیت پذیر کردن افراد انجام شود.
- بهبود کارایی و بازدهی عملیات هایی که توسط کارکنان رخ می دهند که این کار می تواند با دقیق تر شدن حسابرسی ها، گزارشات مالی و غیره نیز انجام گردد.
بنابراین در یک جمله باید گفت کنترلهای داخلی در شرکتها یکسری مقررات هستند که با اهداف زیر وضع می شوند: اطمینان از گزارشگری مالی و کارایی آن، محافظت از دارایی ها در برابر تقلب یا ضایع شدن، ارزیابی کارایی و سنجش میزان رعایت.
کنترلهای داخلی در شرکتها یک تعریف دیگر نیز در علم حسابداری دارند که برای تکمیل این مطلب آن را نیز بیان می کنیم: فعالیتهایی هستند که توسط حسابرس در یک سازمان انجام می شود تا صورت های مالی تایید شده و از فرآیندهای مالی اطمینان حاصل گردد.
آشنایی با انواع کنترلهای داخلی در شرکت ها
حال که با مفهوم کنترلهای داخلی در شرکتها آشنا شدیم، لازم است انواع آنها را نیز تعریف کنیم. در این حالت می توان به ۲ مدل مختلف اشاره نمود که به شرح زیر می باشند:
- کنترل های داخلی عملیاتی: به این مدل، کنترل های داخلی اداری نیز گفته می شود که شامل روش هایی هستند که می توانند بر روی تصمیم گیری تاثیر گذار بوده و در صدور مجوز به وسیله مدیریت منجر شوند. این کنترل ها کارایی و رعایت رویه ها در طرح های سازمانی و قسمت های مختلف واحد تجاری را مورد تاکید و هدف خود قرار می دهند.
- کنترل های داخلی حسابداری: به این مدل، کنترل های داخلی مالی نیز گفته می شود که حوزه کاری آن متمرکز بر مدارک و صورت های مالی حسابداری، مالی و یا مالیات قانونی می باشد؛ از جمله اقدامات در این بخش می توان به صورت مغایرت بانکی که می تواند توسط فردی که مسئول وجوه نقد است یا چک ها را صادر می کند ارائه گردد اشاره نمود.
همچنین دو مدل دیگر از انواع کنترل های داخلی هستند که زیر مجموعه کنترل های داخلی حسابداری به شمار می آیند. این موارد عبارتند از:
- کنترل های پایه یا اولیه که به منظور اطمینان از درج صحیح فعالیت ها در یک واحد تجاری وضع می شوند.
- کنترل های ثانویه یا انضباطی که به منظور حفاظت از اموال و نیز اطمینان از حسن اجرای کنترل های پایه وضع می شوند.
شما کاربران می توانید مقالات بیشتر راجع به این نوع موضوعات مالی، مالیاتی یا بیمه و مدیریتی را از سایت شخصی علی ط ساکی مطالعه کنید.
همچنین اگر نیاز به خدمات حسابداری دارید حسابگاه در خدمت شماست.