منظور از بهایابی چیست؟

بهایابی چیست

بهایابی چیست؟ چه روش هایی برای بهایابی وجود دارند؟ در ادامه این مطلب تلاش می کنیم به صورت اجمالی راجع به بهایابی صحبت کنیم. همچنین شما کاربران می توانید برای آگاهی از مدل های مختلف بهایابی نظیر بهایابی مرحله ای و سفارش کار، مقالات تکمیلی را در بلاگ علی ط ساکی مشاهده کنید.

بهایابی چیست؟

بهایابی چیست؟ و چه مدل هایی دارد؟ یکی از بحث های مهمی که در حسابداری صنعتی به روش های مختلف بیان شده است، بهایابی یا هزینه یابی است. در کل باید گفت موضوع بهایابی به فرآیندی گفته می شود که برای یافتن بها، شناسایی، طبقه بندی، اندازه گیری، تلخیص و جمع آوری آن در یک موضوع خاص انجام می گردند. دوایر تولیدی هم می توانند موضوع بهایابی باشند.

منظور از موضوع بهایابی، عناصری هستند که می توانند نقش کلیدی در مدیریت و راهبری سازمان داشته باشند. از جمله می توان به خط تولید محصول، خدمات، فعالیت ها، مشتریان اشاره کرد.

هزینه ها در این نوع حسابداری می توانند براساس فاکتورهای مختلفی طبقه بندی شوند که بد نیست با آنها نیز آشنا شوید:

  • طبقه بندی هزینه ها به صورت مستقیم و غیر مستقیم.
  • طبقه بندی هزینه ها براساس عناصر تشکیل دهنده.
  • طبقه بندی هزینه ها براساس هزینه هایی که در دوره وجود دارد.
  • دسته بندی هزینه ها که براساس رفتار آن انجام می شود.

حال که فهمیدیم بهایابی یا هزینه یابی چیست؟ باید بدانید برای آنکه بخواهیم به سود و زیان دقیق تری برسیم، مهم است که بهایابی به درستی انجام شود. از سوی دیگر، دسترسی مدیران سازمان ها برای تصمیم گیری صحیح نیازمند آماده بودن چنین داده هایی است که اهمیت انجام این عمل را در حسابداری صنعتی بیشتر می کند.

هزینه یابی چیست
هزینه یابی چیست

انواع بهایابی کدام است؟

حال که تا حدودی فهمیدیم بهایابی چیست؟، لازم از در مورد انواع آن صحبت کنیم. در این خصوص می توان گفت براساس اینکه نوع کسب و کار و تولید محصولات چگونه است، می توان ۲ روش بهایابی را معرفی کرد که به شرح زیر می باشند:

  • روش بهایابی مرحله ای: در مدل مرحله ای، بهایابی زمانی صورت می گیرد که تولید کالا به صورت انبوه، مستمر و برای چند محصول خاص (یکنواخت) باشد. معمولا تولید اول انجام شده و سپس فروش رخ می دهد.

در مدل بهایابی مرحله ای، مراکز هزینه همان دوایر مختلف تولیدی هستند. مثلا برای یک شرکت تولید کننده کفش می توان دایره طراحی، دایره برش، دایره دوخت و غیره را هرکدام جداگانه یک مرکز هزینه در سیستم حسابداری و حسابرسی درنظر گرفت.

  • روش بهایابی سفارش کار: در این مدل، بهایابی برای کسب و کارهایی است که محصولات سفارشی سازی شده تولید می کنند. معمولا فروش اول رخ داده و سپس تولید انجام می شود.

در مدل بهایابی سفارش کار، خود سفارش به عنوان مرکز هزینه درنظر گرفته می شود و همه هزینه ها مرتبط با آن تلقی می گردند.

همچنین از دیگر روش های برای اینکه بفهمیم بهایابی چیست؟ می توان گفت:

  • هزینه یابی جذبی.
  • هزینه یابی مستقیم.
  • هزینه یابی برآوردی یا تخمینی.
  • هزینه یابی استاندارد.

اگر به موضوعات حسابداری، مدیریت مالی و نیز تامین اجتماعی علاقمند هستید، حتما سری دیگر نوشته های سایت شخصی من، علی ط ساکی بزنید.

انواع بهایابی
انواع بهایابی
لینک کوتاه مطلب : https://alitsaki.ir/?p=3820
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .