آشنایی با ۵ مدل از انواع گزارشات حسابرسی که باید بدانید.
انواع گزارشات حسابرسی شامل چه مواردی است؟ در مجموع ۵ مدل گزارش حسابرسی وجود دارند که شما می توانید برمبنای رعایت استانداردها و وجود ابهام یا اسناد، آنها را تقسیم بندی کنید. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به تعریف انواع گزارش حسابرسی و اهمیت آن ها بپردازیم.
گزارش حسابرسی چیست؟
صورت های مالی یکی از مهم ترین اسناد در بخش حسابداری و حسابرسی هستند که شامل ترازنامه ها، صورت سود و زیان، گردش وجوه نقد و غیره می باشند. از آنجایی که چنین مدارکی بسیار مهم درنظر گرفته می شوند، لازم است به صورت کامل تجزیه و تحلیل شده و مورد بررسی قرار بگیرند. به گزارشی که برای بررسی بی طرفانه چنین صورت های مالی در یک کسب و کار به کار گرفته می شود، گزارش حسابرسی می گویند. ارائه چنین گزارشی به منظور جلوگیری از اشتباه یا تقلب در اطلاعات مالی شرکت ها صورت میگیرد که انواع حسابرسان خبره در تهیه آن نقش دارند.
محتواهایی که در انواع گزارشات حسابرسی بیان می شوند شامل اطلاعاتی تلخیص و طبقه بندی شده در مورد ترازنامه، صورت درآمد، صورت گردش نقدی و صورت تغییرات حقوق صاحبان سهام هستند. شما می توانید از آنها به منظور اتخاذ تصمیم های اقتصادی و ایجاد شفافیت به خصوص در بخش مالی و مالیات شرکت استفاده نمایید. این گزارش ها در اختیار مدیران و سهامداران شرکت ها قرار گرفته و می توانند در بازه های زمانی مختلف ارائه شوند.
حال در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی انواع گزارشات حسابرسی بپردازیم.
انواع گزارشات حسابرسی کدامند؟
شیوه های مختلفی برای ارائه انواع گزارشات حسابرسی وجود دارند که می توان در مجموع آنها را به ۵ دسته زیر تقسیم کرد. این موارد عبارتند از:
- گزارش حسابرسی استاندارد: همانطور که از نام این گزارش پیداست، در صورتی که تمام استانداردها در گزارش رعایت گردند، به آن گزارش استاندارد می گویند.
- گزارش حسابرسی مقبول: به گزارش هایی که شامل استانداردهای مطلوب و غیر مشروط هستند، گزارش حسابرسی می گویند.
- گزارش حسابرسی مردود: در صورتی که یک حسابدار نتواند بین اصول حسابداری و نیز اسناد مالی که در اختیار دارد انطباق درستی را مشاهده کند، گزارش با عنوان “مردود” ارائه خواهد شد.
- گزارش حسابرسی مشروط: به گزارش هایی که حسابدار نتوانسته است با مدرک کافی آنها را ارائه نماید، گزارش حسابرسی مشروط می گویند.
- گزارش حسابرسی عدم اظهارنظر: این مدل گزارش ها مربوط به زمانی می شوند که حسابدار دچار ابهام شده یا محدودیتی برای او ایجاد گردد. در چنین حالتی وی نمی تواند اظهارنظری در مورد صورت های مالی داشته باشد که به گزارش ارائه شده، گزارش حسابرسی عدم اظهارنظر می گویند.
استانداردهای تهیه گزارش چیست؟
منظور از واژه استانداردی که در بخش معرفی انواع گزارشات حسابرسی بدان اشاره کردیم شامل ۳ مورد اصلی است که عبارتند از:
- استانداردهای عمومی: این مدل استانداردها شامل مراقبت های حرفه ای، دانش و نیز استقلال می باشند.
- استانداردهای گزارشگری: این مدل شامل اظهار نظر، کنترل افشا و غیره می باشند.
- استانداردهای مالی: این استانداردها شامل مباحث مربوط به بررسی اسناد، کنترل یا برنامه ریزی مالی می باشند.